Luomuala kokeilee uutta jakeluketjua – 2012

(Julkaistu Oriveden Sanomissa 22.11.2012)

Uusi-Laurilan tila Orivedeltä on yhtenä tuottajana mukana pirkanmaalaisessa Luomua Läheltä -hankkeessa. Tämä uusi luomulogistiikan hanke herätti kiinnostusta valtakunnallisilla Luomupäivillä Tampereella.

Luomuliiton Jukka Lassila edistää maabrändityöryhmän toivomaa luomuvallankumousta: puolet viljelyalasta luomuun vuoteen 2030.

Luomuliiton Jukka Lassila edistää maabrändityöryhmän toivomaa luomuvallankumousta: puolet viljelyalasta luomuun vuoteen 2030.

Luomutuotteita löytyy enenevästi tavallisista ruokakaupoista ja isoista marketeista. S-ryhmällä on tarjolla nyt 2000 luomutuotetta ja Ruokakeskolla yli 1000, jonka lisäksi eri K-kauppiailla on omia luomutuotteita. Markettien luomutuotteet tulevat pääosin suurilta tuottajilta, osin myös ulkomailta. Ne leviävät valtakunnallisesti tuoden luomun kaikkien kuluttajien ulottuville.

Luomuajatteluun sopii hyvin lähiruoka, jonka valtteja ovat tuoreus, hyvä maku sekä suora yhteys tuottajien ja kuluttajien välillä. Niinpä tamperelainen luomutuotteiden verkkokauppa Luomulaatikko Oy on kehittänyt uuden Luomua Läheltä -tuoteperheen ja jakeluketjun yhdessä Parasta Pöytään Pirkanmaalta -hankkeen kanssa.

Luomulaatikon yrittäjä Ira Hellstén.

Luomulaatikon Ira Hellstén kehittää pirkanmaalaisten luomutuotteiden jakelua.

Lokakuussa myyntiin tuodut Luomua Läheltä viljatuotteet, tuorevihannekset ja jauheliha löytyvät nyt muun muassa Tampereen seudun Prismoista.

– Nähtäväksi jää, miten lähiluomun tuotanto riittää, jos kysyntä kasvaa nopeasti, pohtii Luomulaatikon yrittäjä Ira Hellstén.

Lähiruokatukku helpottaa tuottajan työtä

Orivesiläisen Uusi-Laurilan tilan isäntä Iiro Lehtonen pitää Luomua Läheltä -hanketta mainiona ideana luomun edistämiseksi Pirkanmaalla. – Meiltä on mukana kahta hiutaletta ja kahta jauholaatua. Toimitan tuotteet Luomulaatikolle, josta ne jaellaan marketteihin. Näin säästyn jatkuvilta kuljetusmatkoilta ja tuotteilla on yhtenäinen ilme.
– Tuotteiden menekki vaikuttaa hyvältä. Toivottavasti tämä pilottihanke jatkuu ja mukaan saadaan lisää tuottajia.

Vuodesta 2009 toiminut Luomulaatikko jakelee verkon kautta tilattuja luomutuotteita Tampereen lähiympäristöön viikoittain. Lähetykset tulevat suoraan koteihin tai sovittuihin jakelupisteisiin, esimerkiksi Orivedellä luontaistuotekauppa Kamomillaan.

– Luomulaatikon valikoimassa on noin 1000 tuotetta. Uudet Luomua Läheltä -tuotteet ovat tähän vain pieni lisäys, mutta meille on ollut tärkeää kehittää uutta brändiä ja kokeilla, miten lähiluomun jakelu onnistuu suurista marketeista, sanoo Ira Hellstén.

Luomutuotanto kasvussa myös Pirkanmaalla

Eviran ennakkotilaston mukaan Suomen luomutilojen määrä ja luomupeltoala ovat kasvaneet tänä vuonna huomattavasti. Pirkanmaalla luomutiloja on nyt 437 (kasvua viime vuodesta 5 %) ja luomupeltoa reilut 18 000 ha (kasvua 8 %).

Anu Tuomola Pirkanmaan luomuyhdistyksestä (vas.), Elisa Niemi Luomuliitosta ja leppäkerttumerkki suomalaisen luomutuotteen kyljestä.

Anu Tuomola Pirkanmaan luomuyhdistyksestä (vas.), Elisa Niemi Luomuliitosta ja leppäkerttumerkki suomalaisen luomutuotteen kyljestä.

Pirkanmaan luomuyhdistyksen puheenjohtaja Anu Tuomola kertoo, että pirkanmaalainen luomutuotanto on etupäässä karjantuotantoa ja viljanviljelyä, koska täällä yleinen maalaji hiesusavi on vaativaa avomaavihannesten viljelyssä.

– Viljelijöille Luomua Läheltä -hanke on hyvin kiinnostava. Luulen, että luomutuotteille löytyy jatkossa erilaisia kanavia: On sekä suurten erien myyntiä markettien kautta että pienimuotoista, erikoistuotteita tarjoavaa myyntiä maatiloilta, ekokaupoista ja Luomulaatikon tapaisista myymälöistä.

– Suomalaiset kaupunkilaiset ovat vielä niin läheisessä yhteydessä maaseutuun, että he arvostavat läheisiä kontakteja tuottajiin ja tietoa siitä, mistä heidän ruokansa on peräisin.

Vuoden luomuyrittäjä ja -toimija Savosta

Topin Maatilamyymälän Topi Laitinen ja Niina Laitinen pokkaavat vuoden luomuyrittäjän palkinnon Luomuliiton Jukka Lassilalta.

Topin Maatilamyymälän Topi Laitinen ja Niina Laitinen pokkaavat vuoden luomuyrittäjän palkinnon Luomuliiton Jukka Lassilalta.

Luomupäivän järjestänyt Luomuliitto palkitsi vuoden 2012 luomuyrittäjänä Topin Maatilamyymälän Muuruvedeltä. Tämän perheyrityksen voimahahmo Topi Laitinen oli Kuopion seudun menestyvin K-kauppias, ennen kuin hän tutustui ulkomaisiin viljelyoloihin ja päätti siirtyä torjunta-aineettoman luomun myyjäksi. (Toim. huom: Topi oli myös ensimmäinen työnantajani, kun toimin K-kaupan myyjänä Kuopiossa lukiolaisena!)

Topin Maatilamyymälä kahviloineen sijaitsee nykyisin yli 100-vuotiaassa kivinavetassa. Tänä vuonna myymälä avasi myös Topin Nettikaupan.

Pirkanmaan luomuyhdistys puolestaan palkitsi Rekolan biodynaamisen maatilan. Se sijaitsee Kangasalla ja on 1970-luvulla aloittaneena vanhin yhä toimiva biodynaaminen maatila Suomessa. Tila on hiljan vaihtunut uusien yrittäjien Joona Rekolan ja Henri Murron hoitoon.

Teksti ja kuvat: Auli Kilpeläinen

Vinkkaa muille:
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • RSS

Kommentointi on suljettu.