Barcelona päätti vihertyä – 2017

(Julkaistu Suomen Luonto -lehdessä 9/2017)

Miljoonakaupunki Barcelona tuo lisää luontoa kaupunkiin.

Barcelona hyväksyi kunnianhimoisen vihertämissuunnitelman keväällä 2017. Tavoitteena on uusi ”vihreä infrastruktuuri”, joka parantaa sekä luonnon monimuotoisuutta että ihmisten oloa.

Tunnettu matkakohde Barcelona sijaitsee Koillis-Espanjassa vuorten ja Välimeren puristuksessa. Ympäröiviltä kukkuloilta kaupunki avautuu tiheänä kivierämaana, jonka keskipäivän paahde verhoaa hentoon usvaan.

Barcelonassa on suosittuja puistoja, mutta ne ovat jakautuneet epätasaisesti. Suurin osa vihreydestä sijaitsee Collserolan vuoristometsässä, lähes kahden Nuuksion kokoisella alueella. Puistoon pääsee julkisilla kulkuneuvoilla helposti esimerkiksi viikonloppuretkille, mutta se on kuitenkin kaukana kaupungin arjesta.

Collserolan metsäisellä vuoristoalueella. 230-vuotias pinja. Kuva: Auli Kilpeläinen

Barcelonaa reunustava luontopuisto Collserolan metsäisellä vuoristoalueella. 230-vuotias pinja toimii maamerkkinä naapurikaupunkiin käveltäessä.

Suunnitelma luo koko kaupungin kattavan viherverkoston. Uusista ja laajennetuista puistoista ja puistokaduista kudotaan viheryhteyksien verkko, jossa hyönteiset, linnut, jalankulkijat ja pyöräilijät voivat liikkua paikasta toiseen. Avainsana on terve ja toimiva ekologinen verkosto.

Hyönteishotellissa surisee. Barcelonan kasvitieteellinen puutarha.

Barcelonassa on viheralueita nyt seitsemän neliömetriä asukasta kohden, ilman Collserolaa. Tämä on vajaa puolet Maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksesta. Vuoteen 2030 mennessä jokaista asukasta kohden rakennetaan neliömetri vihreyttä lisää, yhteensä 165 hehtaaria.

Puiden määrä kaksinkertaistetaan ja kaupunkiin perustetaan viisi uutta puistoa. Nykyisten viheralueiden kasvi- ja eläinlajistoa monipuolistetaan ja niiden hoitoa luonnonmukaistetaan. Koska vapaa tila on vähissä, kaikki mahdolliset pinnat pyritään vihertämään: pihat, parvekkeet, katot, seinät ja muurit.

Barcelonan uusi kasvitieteellinen puutarha. Kuva: Auli Kilpeläinen

Barcelonan uusi kasvitieteellinen puutarha Montjuic-kukkulalla.

Haettavina on stipendejä viherkattojen perustamiseksi. Kaupunki kannustaa asukkaita perustamaan viljelypalstoja ja puutarhoja, istuttamaan puita ja asentamaan hyönteishotelleja ja linnun- ja lepakonpönttöjä.

Barcelonan tiiviin keskustan pienet viheralueet ovat viihtyisiä keitaita ja varjostavat paahtavalta auringolta. Kuva: Auli Kilpeläinen

Barcelonan tiiviin keskustan pienet viheralueet ovat viihtyisiä keitaita ja varjostavat paahtavalta auringolta.

Vihertämiseen motivoi myös ilmaston lämpeneminen. Rakennusmassat imevät auringon lämpöä ja nostavat tiiviin vanhan kaupungin lämpötilaa jopa seitsemän astetta verrattuna väljempiin alueisiin vuorten rinteillä. Kasvillisuuden suoma varjo helpottaisi elämää Barcelonan toistuvilla yli 30 asteen helteillä.

 

Korkkitammi Collserolan opastuskeskuksessa Barcelonassa. Kuva: Auli Kilpeläinen

Collserolan opastuskeskuksen kahvio korkkitammen varjossa. Tarjoilijan pullossa ehkä korkkina samaa materiaalia, korkkitammen kuorta.

Barcelona pyrkii vihertymisen lisäksi uusiutuvaan energiaan. Kuvassa sähkökulkuneuvojen latauspiste. Suljetun hiilivoimalan savupiiput heijastuvat ikkunoista. Kuva: Seppo Leinonen

Barcelona pyrkii vihertymisen lisäksi uusiutuvaan energiaan. Suljetun hiilivoimalan savupiiput heijastavat mennyttä, sadat sähkökulkuneuvojen latauspisteet uutta energiapolitiikkaa.

Teksti: Auli Kilpeläinen
Kuvat: Auli Kilpeläinen ja Seppo Leinonen

Vinkkaa muille:
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • RSS

Kommentointi on suljettu.