Kiss my Turku – osa 1* Turku matkalla hiilineutraaliuteen – 2022

Ympäristötoimittajien ilmastomatka Turkuun oli harmaan syksyn 2022 valopilkkuja. Kaupungin järjestämä ohjelma esitteli Turun ympäristötavoitteita ja käytännön toimia sekä vilaukselta myös kaupungin kulttuurielämää.

Turku ilmastopositiivisuus Risto Veivo

Ilmastojohtaja Risto Veivo kertoo Turun ilmastotavoitteista.

Turku vaakuna

Turun vaakuna

Turun tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunkialue kaupungin 800-vuotispäivään eli vuoteen 2029 mennessä ja ilmastopositiivinen siitä eteenpäin.

Turussa pilotoidaan kokonaisia kortteleita, jotka ovat tulevaisuudessa paitsi hiilineutraaleja, myös kierrättävät ja tuottavat energiaa lähialueidensa käyttöön.

Energiapositiivisuutta kohti kurkottaa ensimmäisenä Turun Ylioppilaskyläsäätiön uusi, suuri ja ovaalin muotoinen opiskelija-asuntola Tyyssija. Ylioppilaskylän energiatekniikasta kertoi säätiön talotekniikka-asiantuntija Tomi Kultala.

Turun ylioppilaskylä Tomi Kultala energiansäästö Kuva: Seppo Leinonen

Tomi Kultala esittelee energiaa tuottavaa ja säästävää talotekniikkaa Turun ylioppilaskylässä. Kuva: Seppo Leinonen

Ylioppilaskylä toimii kokonaisuutena, jossa käytetään mahdollisimman paljon itse tuotettua energiaa omassa tasasähköverkossa, näin välttäen jännitehäviöt. Yo-kylän Aitiopaikka-rakennuksen koko katto varustettiin jo rakennusvaiheessa aurinkopaneelein. Niiden tuottama energia riittäisi kahdeksan omakotitalon tarpeisiin, ja se käytetään nyt yo-kylässä.

Turun ylioppilaskylä Tyyssija opiskelija-asuntola energiansäästö Kuva: Seppo Leinonen

Tyyssijan opiskelija-asunto. Asukas (ei kuvassa) kertoi saaneensa taloon muutettuaan opastusta energiansäästöön. Kuva: Seppo Leinonen

Sähköä varastoidaan suureen akustoon. Parkkipaikoilla on sähköautoille kaksisuuntaisia latausasemia, joiden avulla järjestelmä voi tulevaisuudessa hyödyntää myös pysäköityjen autojen akkuja.

Viereisen sairaalan kaukokylmästä nyhdetään lämpöä yo-kylään. Kaikkiaan energiapalettiin kuuluu monta osaa: lämmityksen optimointi, lämmön talteenotto ilmastoinnista, kaksipuoliset aurinkopaneelit, modernit lämpöikkunat, asukasmentorointi ym.

Turun ylioppilaskylä Tomi Kultala energiansäästö Kuva: Seppo Leinonen

Tomi Kultala ja Tyyssija-nimisen opiskelija-asuntolan kellari, johon on kätketty valtavasti energiatekniikkaa, esimerkiksi lämpöpumppu, joka käyttää lämmönlähteenä muiden kiinteistöjen kaukojäähdytyksen paluulämpöä. Kuva: Seppo Leinonen

Turku ja kumppanikaupunkinsa Ranskan Dijon toimivat EU:n tukemassa Response-hankkeessa, joka jakaa kokemuksia energiapositiivisista asuinalueista muille kaupungeille Euroopassa.

Jo nyt Turun alueen kasvihuonekaasupäästöistä on leikattu yli puolet vuoden 1990 tasosta, ja Turku on saanut kansainvälistä tunnustusta ilmastotoimistaan.

Lisää: www.turku.fi/hiilineutraaliturku

* Mikä Kiss my Turku? Tämä helsinkiläisten naureskelema ja varmaan myös kadehtima mainoslause oli aiemmin Turun matkailualan brändi. Nykyisin se on korvattu neutraalimmalla Visit Turku -brändillä, joka vuoden 2023 alusta yhdistyy uuteen Visit Turku Archipelago -yhtiöön. Lisää: https://visitturku.fi/

Muut Turku-jutut:
Kiss my Turku – osa 2 Energiaa juoma- ja jätevesistä – 2022
Kiss my Turku – osa 3 ”Rätei ja lumpui” Turkuun koko Suomesta – 2022
Kiss my Turku – osa 4* Föri, vankilahotelli, Börs ja muuta hauskaa – 2022

Vinkkaa muille:
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • RSS

Kommentointi on suljettu.