Siitaman niityllä suojellaan perinnemaisemaa ja harvinaisia noidanlukkoja – 2012

(Julkaistu Oriveden Sanomissa 14.8.2012)

– Hauska nähdä, uskaltaako sinua halata?
– Ei minulla ole flunssaa!
– Ei niin, mutta tuo viikate olalla…

Viikonlopun niittotalkoot Siitaman niityllä Orivedellä alkoivat iloisesti ja aurinkoisessa säässä. Perinteisiin talkoisiin kerääntyi kymmenkunta viikatteen, haravan ja raivaussahan heiluttajaa.

Siitaman ketotalkoot. Heinikon niitto, noidanlukkojen suojelu. Kuva: Auli Kilpeläinen

Talkoolaiset niittävät heinikkoa ja poistavat noidanlukkojen ympäriltä sammalta ja muita kasveja. Perhosten suosimat kukat jätetään niittämättä.

Osa talkoolaisista oli ennestään tuttuja niityn ja toistensa kanssa. Ennätys lie orivesiläisellä ympäristökasvattajalla Aulikki Laineella, joka oli Siitamassa jo kymmenettä kertaa. Mukana oli myös jokunen ensikertalainen.

Jalavan pariskunta Sahalahdelta, jo kokeneita niittäjiä, kertoi tulleensa luonnonhoitotyöhön sopivasti mökkimatkallaan: ”Täällä näkee heti kättensä työn tuloksen!”

Sari Poutiainen ja Timo Jalava vetävät haravoidun niittojätteen metsään, jotta niityn ravinteisuus vähenee. Siitaman niittytalkoot Orivedellä. Kuva: Auli Kilpeläinen

Sari Poutiainen ja Timo Jalava vetävät haravoidun niittojätteen metsään, jotta niityn ravinteisuus vähenee.

Työn kohteena olivat erityisesti noidanlukko-nimiset pienet, harvinaiset kasvit. Niittotalkoilla pyritään ylläpitämään niiden elinoloja. Ennen laidunnus ja niitto pitivät maisemat avoimina, mutta niiden loputtua maisemat ovat umpeutuneet. Vanhanajan keto- ja niittykasvit ovat taantuneet suuresti, samoin niistä riippuvaiset hyönteiset.

Noidanlukot, joita Siitaman niityltä löytyy peräti kolmea eri lajia, ovat vaatimattomia pieniä saniaisia, joissa lehden lisäksi kasvaa 10-20 sentin korkuinen itiövarsi. Niittyä aiemmin kartoittanut Kaija Helle kirjasi ruohon valloittamasta esiintymästä: ”velttoja vonkaleita ruohon keskellä, olmin värisiä 70 %, loput napakoita”.

Niityn hoito on tepsinyt

– Pirkanmaalla lasketaan olevan noin 1600 hehtaaria arvokkaita perinnebiotooppeja. Suurin osa on hakamaita ja metsälaitumia ja loput niittyjä, kertoo talkoiden koordinaattori Sari Poutiainen Sarin Niittypalveluista.

– Perinnemaisemien hoitaminen on todella arvokasta, koska nykyisin lähes kolmannes Suomen uhanalaisista lajeista esiintyy juuri perinnemaisemissa.

Siitaman niitty oli 1960-luvun alkuun asti VR:n varastointialueena. 60-luvulla sitä niitettiin, ja 70-luvulla se oli hevoslaitumena. Nykyinen omistaja Siitaman yhteismetsä suhtautuu niityn hoitoon positiivisesti. ELY-keskus tukee talkoiden järjestämistä, ja työn vastuutahona on Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri.

Sari Poutiainen kertoo, että niityn hoito ja esiintymien merkintä nauhoilla on turvannut noidanlukkojen säilymisen. Niitä täytyy kuitenkin kohdella varoen, eikä niityllä tule liikkua isoin joukoin. Joskus niitty on vahingossa ollut jopa iltarastien kohteena.

Pieniä ketonoidanlukkoja etsitään heinikosta. Noidanlukon lehti muistuttaa muodoltaan vanhaa avainta. Kuva: Auli Kilpeläinen

Pieniä ketonoidanlukkoja etsitään huolellisesti heinikosta. Noidanlukon lehti muistuttaa muodoltaan vanhaa avainta, mistä kasvin nimikin on peräisin.

Teksti ja kuvat: Auli Kilpeläinen

Vinkkaa muille:
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • RSS

Kommentointi on suljettu.