Orivedellä kaksi Suomen sadasta luontohelmestä – 2016

(Julkaistu Oriveden Sanomissa 30.11.2016)

Oriveden Eräpyhä ja Pukala-Punkaniemi on juuri valittu valtakunnallisten sadan luontohelmen joukkoon.

Suomen luonnon juhlapäivä Eräpyhän rantakallioilla. Leena Laaksonen johtaa Mämmilän Ääni -sekakuoroa. Kuva: Seppo Leinonen

Suomen luonnon juhlapäivää vietettiin Eräpyhän rantakallioilla. Leena Laaksonen johtaa Mämmilän Ääni -sekakuoroa. Kuva: Seppo Leinonen

100 luontohelmeä on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 ohjelmaa. Luontohelmet julkaistiin 30.11.2016. Niissä kaikissa tullaan ensi vuonna järjestämään luonto- ja kulttuuritapahtumia.

Näkymä Längelmävedelle Eräpyhän laelta. Kuva: Seppo Leinonen

Eräpyhän kalliojyrkänteet nousevat korkealle Längelmävedestä. Kuva: Seppo Leinonen

Suomen suurin luontojärjestö Suomen luonnonsuojeluliitto on valmistellut luontohelmi-hanketta vuodesta 2014 lähtien. Se pyysi perusteltuja ehdotuksia luontohelmiksi. Yksittäisiltä ihmisiltä ja järjestöiltä tuli 160 ehdotusta, joista asiantuntijaraati valitsi 100.

– Kansallista identiteettiä rakentaneet klassikkotaiteilijamme pohjasivat työnsä aikoinaan Suomen luontoon. Moni sata vuotta sitten esillä ollut upea luontokohde kuten Koli, Toriseva, Aavasaksa ja Punkaharju on sittemmin suojeltu, sanoo aluesihteeri Juho Kytömäki Pirkanmaan luonnonsuojelupiiristä.

Längelmäveden Ristinselkä aukeaa Eräpyhän niemen tyveltä. Kuva: Auli Kilpeläinen

Längelmäveden Ristinselkä aukeaa Eräpyhän niemen tyveltä. Kuva: Auli Kilpeläinen

– Nyt valitut luontohelmet ovat nykypäivän huippuarvokkaita kohteita, joihin suomalaiset voivat samastua ja jotka halutaan jättää perinnöksi jälkipolville. Hankkeen tavoitteena on etsiä tulkintatapoja ja toimenpiteitä, joiden avulla luontoaarteet säilyisivät myös tulevat 100 vuotta.

Esihistoriallinen pyhä paikka

Eräpyhän kalliojyrkänteet nousevat korkealle Längelmävedestä. Eräpyhän alue koostuu olemassa olevasta 14 hehtaarin luonnonsuojelualueesta ja siihen rajautuvasta 12 hehtaarin retkeily- ja ulkoilualueesta. Eräpyhän vanhoissa metsissä asuu uhanalaisia eläinlajeja, ja ylhäällä niemen kärjessä on esihistoriallinen pyhä paikka Nunnankirkko.

Oriveden kaupunki on suunnitellut omistamansa Eräpyhän virkistysmetsän hakkuita, mutta asian käsittely on vielä kesken hallinto-oikeudessa. Alueen säästämiseksi on kerätty lähes 2000 hengen adressi netissä ja paperilla.

Viimeksi 17 kaupunginvaltuutettua eri puolueista teki aloitteen Eräpyhän suojelualueen laajentamisesta, koska alueen merkitys kaupungin imagolle ja matkailulle on suurempi kuin hakkuista saatava hyöty.

– Eräpyhän uljas maisema ja ainutlaatuinen luonto tunnetaan laajasti Pirkanmaan ulkopuolellakin, sanoo suunnittelija Timo Laine Metsähallituksen luontopalveluista.

– Kallioiset ikimänniköt, lehdot ja rehevät ranta- ja rinnemetsät tarjoavat elämyksellisiä retkeily- ja ulkoilumahdollisuuksia ja myös turvapaikkoja uhanalaisille ja harvinaistuville eliölajeille. Laajalla yhtenäisellä alueella riittää tilaa kaikille, toteaa Laine, joka on harrastuksenaan ja työkseenkin tutkinut Eräpyhän luontoa.

Etelä-Suomen Inari

Punkaniemen Veljestenlammen erämaista syystunnelmaa. Kuva: Seppo Leinonen

Punkaniemen Veljestenlammen erämaista syystunnelmaa. Kuva: Seppo Leinonen

Noin 1200 hehtaarin laajuinen Pukala on suosittu valtion omistama virkistysmetsä Oriveden ja Tampereen välillä. Etelä-Suomen Inariksi luonnehdittu Pukalajärvi on kirkas ja syvä. Pukalajärven saaret ja osa pohjoisrannasta ovat suojeltuja, mutta alueen metsät ovat valtaosin talouskäytössä.

Pukalan viereisen Punkaniemen metsät ovat pääosin vanhoja. Kuva: Seppo Leinonen

Pukalan viereisen Punkaniemen metsät ovat pääosin vanhoja. Kuva: Seppo Leinonen

– Pukalan virkistysmetsää uhkaa nyt akuuteimmin rantojen mökittyminen, mikäli Metsähallituksen suunnitelmat ja Oriveden rantaosayleiskaava toteutuvat nykymuodossaan, kommentoi retkeilyä ja luontovalokuvausta harrastava Minna Knuuttila. – Osa patikkareitistä on saanut jo väistyä uusien suunnitelmien tieltä.

Pukalan viereinen Punkaniemi ympäristöineen kuuluu samaan aluekokonaisuuteen vanhoine metsineen, soineen ja lampineen. Punkaniemeen on suunniteltu hakkuita, mutta alueen mökkiläiset sekä luontojärjestöt ovat vedonneet alueen omistavaan UPM:ään alueen suojelemiseksi.

Pukala-Punkaniemen alue on suosittua retkeily-, sienestys- ja marjastusmaastoa. Kuva: Seppo Leinonen

Pukala-Punkaniemen alue on suosittua retkeily-, sienestys- ja marjastusmaastoa. Kuva: Seppo Leinonen

Vain pari prosenttia suojeltu

– Etelä-Suomen metsistä vain pari prosenttia on suojeltu. Suojeltujen metsien määrää Pirkanmaalla ja muualla Etelä-Suomessa on lisättävä harvinaistuneiden elinympäristöjen ja vaateliaiden metsälajien turvaamiseksi. Kuntien virkistysmetsien jättäminen metsätalouden ulkopuolelle on yksi keino helpottaa metsäluonnon ahdinkoa, ehdottaa Timo Laine.

Matkailukohteena Suomen rauhallinen ja suojeltu luonto on saanut viime aikoina paljon tunnustusta. Suomen luontoa ovat mainostaneet mm. maailman suurin matkailulehti National Geographic Traveler sekä suosittuja matkaoppaita julkaiseva Lonely Planet.

– Matkailijat odottavat Suomelta nimenomaan luontokokemuksia ja rauhaa. Myös suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia luonnosta, liikkuvat enemmän luonnossa ja hakevat sieltä myös terveyttä, sanoo Minna Knuuttila.

– Toivottavasti Orivedelläkin osataan hyödyntää luontohelmiä retkeily- ja matkailukohteina ja vetovoimatekijänä, Knuuttila jatkaa.

Luontotaidettakin on tarkoitus järjestää luontohelmillä, perinteisten luontotapahtumien lisäksi.

– Oriveden seudun luonnonsuojeluyhdistys järjestää ensi vuonna luontohelmien juhlistamiseksi ainakin yleisöretket Eräpyhään ja Pukala-Punkaniemeen, kertoo yhdistyksen sihteeri Anne Lappalainen ja toivottaa tervetulleiksi ideat ja yhteistyökumppanit luontohelmien juhlistamiseksi.

Pirkanmaan luontohelmet:

Eräpyhä (Orivesi)
Isoneva-Pahkaneva (Virrat)
Kauppi-Niihama (Tampere)
Mäntänvuori-Keurusselkä (Mänttä-Vilppula)
Pukala-Punkaniemi (Orivesi)
Seitseminen-Helvetinjärvi (Ylöjärvi, Ruovesi)
Siuron metsät (Nokia)
Taaporinvuori (Pirkkala, Tampere)
Vehoniemenharju (Kangasala, Pälkäne)
Alkkianvuori (osin Satakunnassa, Karvia, Parkano)
Matolamminneva (osin Etelä-Pohjanmaalla, Seinäjoki, Alavus, Virrat)

Kaikki Suomen luontohelmet

Retkeilytietoa:

Eräpyhä (Pirkanmaan virkistysalueyhdistys)
Pukala (Metsähallitus)
Oriveden retkeilyreitit (Oriveden kaupunki)

Teksti: Auli Kilpeläinen
Kuvat: Seppo Leinonen

Vinkkaa muille:
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • RSS

Kommentointi on suljettu.