Kännykkä avuksi kylpyhuoneeseen – 2014

(Julkaistu Suomen Luonto -lehdessä 9/2014)

Luulin olevani hygienia- ja kosmetiikkakemikaalien minimikuluttaja, kunnes käytin suurennuslasia. Saippuan, shampoon ja hammastahnan ainesosaluettelosta löytyi kymmeniä vieraita sanoja.

– Ihon kautta meihin imeytyy meikeistä, ihonhoito- ja pesuaineista helposti satojakin erilaisia kemikaaleja, joiden terveys- ja ympäristövaikutuksia on vaikea tietää, sanoo CosmEthics-yhtiön toimitusjohtaja Katariina Rantanen.

Nuori suomalaisyhtiö on juuri julkistanut EU:n alueelle suunnatun sovelluksen, joka helpottaa kuluttajaa näiden tuotteiden valinnassa. Se on nyt saatavilla iOS-älypuhelimiin (iPhone) sekä testiversiona Android-puhelimiin (esim. Samsung, Sony). Sovellus varoittaa yksinkertaisilla merkeillä tuotteen sisältämistä myrkyllisistä, allergisoivista tai muutoin huolestuttavista ainesosista.

Kännykällä voi skannata tuotteen viivakoodin vaikka kaupassa, tai tuotteen voi etsiä nimen perusteella tietokannasta. Näyttöön ilmestyy lista ainesosista, joista jokaisesta voi klikata lisätietoja. Tiedot perustuvat kosmetiikan kansainväliseen INCI-nimistöön, EU:n Cosing-tietokantaan, tutkimusjulkaisuihin sekä Wikipediaan.

Käyttäjä pystyy muokkaamaan itselleen oman profiilin, joka varoittaa vaikkapa palmuöljystä, mikromuovista, eläinperäisestä aineesta tai tietystä allergeenista. Lisäksi sovellus ehdottaa turvallisia vaihtoehtoja ja tarjoaa pian myös pääsyn ostamaan niitä nettikaupoista.

Mitä löytyy omista hygieniatuotteistani? Ainakin allergeeneja sekä naishormonien tavoin käyttäytyviä parabeeneja, vanhasta kuorintavoiteesta myös mikromuoveja, jotka päätyvät vesissä kalojen ravinnoksi ja ravintoketjusta takaisin ihmisten ruoaksi.

Pitäisiköhän katsella vaihtoehtoja?

Cosmethics netissä

Vinkkaa muille:
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • RSS

Kommentointi on suljettu.