(Julkaistu Suomen Luonnon 4/2020 paperiversiossa ja nettisivuilla)
Lämpöä taloon ilmastoystävällisesti
Rakentajat ja remonttireiskat hankkivat vuonna 2019 Suomessa lähes 100 000 lämpöpumppua. Ei ihme; tuottavathan ne ilmaista energiaa kolmin–nelinkertaisesti kuluttamaansa sähköön nähden.
Aion täydentää vuoden 2020 tilastoja yhdellä lämpöpumpulla. Siis selvittämään asiaa.
Lämpöpumpuissa on valinnanvaraa. On ilma- ja ilma-vesilämpöpumppuja, jotka kehräävät lämpöä ulkoilmasta; on poistoilma- ja maalämpöpumppuja. Erilaisilla lämpöpumpuilla lämpiää jo noin 15 prosenttia maan asuin- ja palvelurakennuksista, kerrotaan Suomen Lämpöpumppuyhdistyksestä.
Päädyn ilmalämpöpumppuun, joka on lämpöpumpuista huokein eikä vaadi vesikiertopattereita, kuten moni muu lämpöpumppu. Sitten olo onkin kuin autokaupassa: tarjolla on kasapäin merkkejä, malleja, toimintoja, jopa värejä.
Ympäristöihmisenä kiinnitän huomiota energiatehokkuuteen. Mitä enemmän plus-merkkejä energialuokkaa ilmaisevan A-kirjaimen perässä, sen tehokkaampi laite ja sitä suurempi energiantuotto. Parhaissa laitteissa lukee A+++.
Tutkin myös laitteiden kylmäaineita, nehän ovat olleet tuhoisia ilmakehälle. Vanhoista otsonikerrosta heikentävistä CFC-aineista siirryttiin fluorattuihin F-kaasuihin. Ne ovat otsoniystävällisiä, mutta jotkut niistä ovat erittäin vahvoja kasvihuonekaasuja.
Kotitalouksien ilmalämpöpumpuissa on nyt yleistynyt R32-kylmäaine, joka on edeltäjiään merkittävästi ilmastoystävällisempi. Tästä saadaan kiittää EU:n F-kaasuasetusta, joka kieltää yli 750 kertaa hiilidioksidia vahvemmat kylmäaineet pienissä ilmalämpöpumpuissa vuodesta 2025 lähtien.
Suomen ympäristökeskus julkaisi keväällä kestävän laitehankinnan ohjeet, jotka auttavat rakentajia ennakoimaan F-kaasuasetuksen rajoitukset. Ohjeita on ilmalämpöpumpuille, jäähdytysjärjestelmille, ravintoloiden ja kauppojen kylmälaitteille sekä jäähallien ja -ratojen kylmäkoneistoille.
Vanhoja, vahvoja kasvihuonekaasuja on kuitenkin vielä markkinoilla mm. isoissa ilmalämpöpumpuissa, jotka jakavat lämmön useampaan huoneeseen. Soittelen maahantuojille, ja lopulta haluamani tehokas ja ilmastolle turvallinen ”multi-split”-laite alkaa löytyä.
Vinkkejä ilmalämpöpumpun hankintaan
1. Etsi energiatehokas laite. Paras energiamerkintä on nykyisin A+++. Luokitus muuttunee vuonna 2022.
2. Varmista, että laitteen kylmäaine on R32 tai joku vielä ilmastoystävällisempi.
3. Tutki käyttöohjeita ja mieti, mitä ominaisuuksia arvostat: hiljaisuus, säätömahdollisuudet, ilmansuodatus, puhdistustarve ym.
4. Vältä lämpöpumpulla viilentämistä, jos pystyt, se syö energiahyötyä. Verhot tai aurinkosuojakalvot ikkunoissa, yötuuletus ja puiden varjostus usein riittävät viilentämiseen.
5. Täältä löydät Suomen ympäristökeskuksen kestävän laitehankinnan ohjeet.