Ympäristöystävällisen ilmalämpöpumpun valinta – 2020

(Julkaistu Suomen Luonnon 4/2020 paperiversiossa ja nettisivuilla)

Lämpöä taloon ilmastoystävällisesti

Rakentajat ja remonttireiskat hankkivat vuonna 2019 Suomessa lähes 100 000 lämpöpumppua. Ei ihme; tuottavathan ne ilmaista energiaa kolmin–nelinkertaisesti kuluttamaansa sähköön nähden.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön voi asentaa maahan ja koteloida pihaan sopivaksi.

Aion täydentää vuoden 2020 tilastoja yhdellä lämpöpumpulla. Siis selvittämään asiaa.

Lämpöpumpuissa on valinnanvaraa. On ilma- ja ilma-vesilämpöpumppuja, jotka kehräävät lämpöä ulkoilmasta; on poistoilma- ja maalämpöpumppuja. Erilaisilla lämpöpumpuilla lämpiää jo noin 15 prosenttia maan asuin- ja palvelurakennuksista, kerrotaan Suomen Lämpöpumppuyhdistyksestä.

Päädyn ilmalämpöpumppuun, joka on lämpöpumpuista huokein eikä vaadi vesikiertopattereita, kuten moni muu lämpöpumppu. Sitten olo onkin kuin autokaupassa: tarjolla on kasapäin merkkejä, malleja, toimintoja, jopa värejä.

Ympäristöihmisenä kiinnitän huomiota energiatehokkuuteen. Mitä enemmän plus-merkkejä energialuokkaa ilmaisevan A-kirjaimen perässä, sen tehokkaampi laite ja sitä suurempi energiantuotto. Parhaissa laitteissa lukee A+++.

Tutkin myös laitteiden kylmäaineita, nehän ovat olleet tuhoisia ilmakehälle. Vanhoista otsonikerrosta heikentävistä CFC-aineista siirryttiin fluorattuihin F-kaasuihin. Ne ovat otsoniystävällisiä, mutta jotkut niistä ovat erittäin vahvoja kasvihuonekaasuja.

Kotitalouksien ilmalämpöpumpuissa on nyt yleistynyt R32-kylmäaine, joka on edeltäjiään merkittävästi ilmastoystävällisempi. Tästä saadaan kiittää EU:n F-kaasuasetusta, joka kieltää yli 750 kertaa hiilidioksidia vahvemmat kylmäaineet pienissä ilmalämpöpumpuissa vuodesta 2025 lähtien.

Suomen ympäristökeskus julkaisi keväällä kestävän laitehankinnan ohjeet, jotka auttavat rakentajia ennakoimaan F-kaasuasetuksen rajoitukset. Ohjeita on ilmalämpöpumpuille, jäähdytysjärjestelmille, ravintoloiden ja kauppojen kylmälaitteille sekä jäähallien ja -ratojen kylmäkoneistoille.

Vanhoja, vahvoja kasvihuonekaasuja on kuitenkin vielä markkinoilla mm. isoissa ilmalämpöpumpuissa, jotka jakavat lämmön useampaan huoneeseen. Soittelen maahantuojille, ja lopulta haluamani tehokas ja ilmastolle turvallinen ”multi-split”-laite alkaa löytyä.

Vinkkejä ilmalämpöpumpun hankintaan

1. Etsi energiatehokas laite. Paras energiamerkintä on nykyisin A+++. Luokitus muuttunee vuonna 2022.
2. Varmista, että laitteen kylmäaine on R32 tai joku vielä ilmastoystävällisempi.
3. Tutki käyttöohjeita ja mieti, mitä ominaisuuksia arvostat: hiljaisuus, säätömahdollisuudet, ilmansuodatus, puhdistustarve ym.
4. Vältä lämpöpumpulla viilentämistä, jos pystyt, se syö energiahyötyä. Verhot tai aurinkosuojakalvot ikkunoissa, yötuuletus ja puiden varjostus usein riittävät viilentämiseen.
5. Täältä löydät Suomen ympäristökeskuksen kestävän laitehankinnan ohjeet.

https://suomenluonto.fi/uutiset/lampo-tuli-taloon/

Vinkkaa muille:
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • RSS

Kommentointi on suljettu.