Härkäpapu-falafelit

Vajaa kilo höyrytettyjä ja pakastettuja härkäpapuja (tai saman verran kuivattuja hyvin liotettuina)
2–3 munaa
1/2– 1 dl (hiivaleipä)vehnäjauhoa
2 tl suolaa
chiliä, korianteria, juustokuminaa, valkosipulia tai muita mausteita maun mukaan

Härkäpavut keitetään runsaassa vedessä hyvin kypsiksi (niin että siementen päällimmäinen ”kuori” jo melkein repeilee). Keittäminen vie puolisen tuntia, eikä haittaa vaikka keittää pidempäänkin. Kaadetaan keitinvesi pois.

Lävikössä valutetaan papujen läpi kylmää vettä, jotta ne viilenevät. Sitten puristetaan pavut puulastan avulla mahdollisimman kuiviksi. Laitetaan pavut kulhoon tai papujen keittokattilaan ja soseutetaan sauvasekoittimella tasaiseksi taikinaksi. Sekoitetaan hyvin joukkoon munat, jauhot ja mausteet.

Kuumennetaan 1,5–2 litran kattilassa ruokaöljyä (esim. rypsiä) noin puoli litraa melko kuumaksi. Lämpötilaa voi kokeilla tiputtamalla koepallon taikinaa: jos se ruskistuu sopivaksi noin 2 minuutissa, on lämpötila sopiva. Itse käytän 6-asteisella levyllä vaihdellen asentoja 4 ja 5 koko paiston ajan.

Ruokalusikalla otetaan lihapullan kokoisia palleroita taikinaa ja tiputetaan niitä 4–5 kpl öljyyn kiehumaan samanaikaisesti. Tavoitteena on pinnaltaan sopivan ruskeat mutta ei mustat pallerot parissa minuutissa. Jos ne eivät ruskistu siinä ajassa, nostetaan lämpöä. Nostetaan kypsät pallerot ylös yhtä aikaa reikäkauhalla ja laitetaan ne jäähtymään vadille talouspaperin päälle (valuu liika öljy pois).

Sitten kannattaa maistaa, onko maku hyvä, ja lisätä tarvittaessa mausteita loppuerään. Pallerot voi syödä heti tai säilyttää viileässä ja lämmittää paistinpannulla. Voi myös pakastaa.

Vinkkaa muille:
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • RSS

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.