Hirviökurpitsa ja muita taimi-ihmeitä

(Julkaistu Oriveden Sanomissa 25.1.2017)

Sen ihan viattoman näköiset siemenet löytyivät sattumalta Turun kasvitieteellisestä puutarhasta. Suomalaiseksi nimeksi selvisi viikunakurpitsa.

Kokoelma eri kurpitsoita. Viikunakurpitsat ovat ellipsin muotoisia ja tässä kuvassa lähinnä omia rönsyjään.

Kylvö maaliskuussa oli liian varhaista kurpitsoille, mutta kasvattaja halusi pontevan taimen mukaan kansalaisopiston kevään taimipiiriin. Taimet ponnahtivatkin esiin lämmiteltyään muutaman päivän kosteassa mullassa vesivaraajan lämmössä.

Ikkunan äärellä taimet kasvoivat silmissä. Ne ojentelivat kärhiään eri suuntiin, kietoutuivat naapurikasveihin ja kurottelivat aina eteenpäin. Pianko ne ryömivät ulos savupiipusta kurkkimaan kylmään kevätsäähän: joko päästään ulos?

Yksi taimi osallistui taimipiirin kokoontumisiinkin mutta kyllästyi luokkahuoneen jorinoihin: kaiken maailman siementen jakoa, lisävalaisimia ja lannoitusta… Ja työlästäkin sen oli ahtautua auton penkille lonkeroineen.

Kirjaston näyttelyssä huhtikuussa kurpitsa sentään pääsi rehentelemään taimipiirin pöydän suurimpana ja kauneimpana. Kasvattaja tosin mietti, että turhaan isottelet; ei kookas taimi voi selviytyä ulos istutuksesta.

Sekin aika tuli, että taimi rönsyineen pääsi toukokuun lämpimillä kasvimaalle pienen hevoskompostin päätyyn. Harsojen alla se tarkeni kylmät yöt. Mutta sitten tuli aurinko, johon taimi ei ollut tottunut, ja porotti rehevät lehdet kuoliaiksi.

Tarina ei kuitenkaan päättynyt tähän. Kurpitsa oli varastoinut voimiaan juuripaakkuun, ja sieltä se alkoi työntää kompostin pintaan pientä lehteä ja versoa. Kasvattaja kasteli kompostia, ja kurpitsa oikoi versojaan ja venytteli lonkeroitaan.

Kesä ja kurpitsan lonkerot etenivät eikä niitä pysäyttänyt enää mikään: eivät rankkasateet, ei pelto-oja, ei sankka vatukko eikä vieressä telineellä kiipeilevä ruusupapuviidakko. Kymmenine sitkeine lonkeroineen hirviökurpitsa kiipesi kaiken yli ja valtasi puolen aaria pellon päästä ja lisää ympäriltä.

Neli–kuusikiloisia viikunakurpitsan möllyköitä kypsyi kesän lopulla yhteensä kolmekymmentä kappaletta. Kaikki lähtöisin yhdestä pienestä siemenestä!

Tervetuloa kevään taimipiiriin!

Oriveden seudun kansalaisopiston taimipiiri kokoontuu Suojalla kahdeksan kertaa, joka toinen torstai-ilta 9.2. alkaen. Tavoitteena on oppia ja ihmetellä yhdessä taimikasvatusta ja hyötyviljelyä, vaihtaa kokemuksia ja saada tuottoisat taimet osallistujien palstoille ja kasvihuoneisiin.
Lisätietoja taimipiiristä saa nettisivulta www.naatti.net tai piirin vetäjältä Auli Kilpeläiseltä, auli@seppo.net tai p. 050 5502545. Ilmoittautumiset 2.2. mennessä p. 040 1339 118/Oskon toimisto tai www.opistopalvelut.fi/orivesi/ jossa haku sanalla taimipiiri.

Viikunakurpitsa, Cucurbita ficifolia, on kotoisin Latinalaisesta Amerikasta, ja sitä kasvatetaan eri puolilla maailmaa, lämpimissä maissa myös monivuotisena. Siitä käytetään hedelmiä, siemeniä ja versoja. Hedelmistä tehdään esimerkiksi suosittua makeaa ”enkelintukkahilloa” (Cabello de Ángel).

Vinkkaa muille:
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • RSS
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.