Tuiskuisena helmikuun iltana taimipiiriläiset kokosivat unelmansa suurista sadoista yhteisiksi siementilauksiksi. Kylvöaikoja ja kasvualustoja tutkittiin myös.
Piiriläiset olivat ennalta tutustuneet kolmeen siemenluetteloon, jotka tällä kertaa olivat Hyötykasviyhdistykseltä, Exotic Gardenilta ja Nelsonilta.
Siemenpusseissa on usein enemmän siemeniä kuin yksi kotiviljelijä ehtii käyttää. Yhteistilauksilla säästetään postikuluja ja voidaan jakaa pussin siemenet useammalle.
Myöhemmin päästään jakamaan myös kokemuksia kustakin lajikkeesta eri viljelijöiden erilaisilla hoitotavoilla.
Piirissä innostus tarttuu ja joku voi päätyä hankkimaan tuplasti enemmän siemeniä kuin oli tarkoitus. Mutta toisaalta – mikäs sen tärkeämpää kuin puutarhanhoito.
Käytiin läpi kylvöaikoja Hyötykasviyhdistyksen mukaan.
Sitten pohdittiin erilaisia kylvöastioita ja sitä, mitä kaikkea voi käyttää astioiden pohjalla estämässä mullan valumista pohjarei’istä. Sanomalehtipaperin, kahvinsuodattimen ja kankaan lisäksi tietenkin risoja sukkahousuja. Uusi Pirkka-niksi.
Kaupan kasvualustat
Hypisteltiin muutamia kasvualustoja: Biolanin Kylvö- ja taimimultaa, jossa on mukana sienijuurta ja mikrobeja, sekä Kekkilän Taimimultaa. Kylvöihin sopivat mullat ovat vähäravinteisia, ilmavia ja tasarakenteisia.
Varsinaisten taimimultien lisäksi kylvöön sopivat vähäravinteiset kaktus- ja yrttimullat. Tuhdimmasta puutarhamullastakin saa taimimultaa laimentamalla sitä hiekalla.
Kasvualustoja on huolella testannut mm. bloggari Chilitunari. Hänen multatestissään oli monia hyvin tai melko hyvin toimivia kasvualustoja: kylvömultia, multia, turvemultia, turpeita ja kookoskuituja.
Chilitunari kehottaa kiinnittämään huomiota kasvualustoja ostettaessa tuotteiden ikään ja säilytysoloihin. Vettyneiden, vanhojen säkkien sisältö ei todennäköisesti enää ole lähelläkään alkuperäistä. Mullat kannattaa ostaa mahdollisimman tuoreina.
Huvin vuoksi tutkimme taimipiirissä pikkuruisia kookosnappuloita ja kokeilimme, kuinka vesi nopeasti turvottaa ne kooltaan moninkertaisiksi taimipoteiksi.
Tee-se-itse kasvualusta
Yksi piiriläinen kaipasi ideoita taimimullan tekemiseen itse. Netin uumenista löytyneen ohjeen mukaan oma taimimulta voisi olla:
- 1/3 peltomaata (rikkaruohotonta, juuretonta)
- 1/3 kypsää kompostia (puunlehdistä, karikkeesta, kuorikkeesta ym.)
- 1/3 hienoa hiekkaa.
Tätä desinfioidaan tunti 70–80 C-asteessa taudinaiheuttajien torjumiseksi.
Wanhanajan multa
Vanha lavamullan resepti löytyi Salosen–Haapasen Uudesta puutarhakirjasta vuodelta 1952:
- 1/2 puutarha- tai peltomultaa
- 1/10 hyvää kompostia
- 1/10 lantamultaa
- 1/10 lehtimultaa
- 1/10 hyvää suomutaa
- 1/10 puhdasta hiekkaa.
Tällainen seos neuvottiin siis tekemään ulkona sijaitseviin taimilavoihin, joissa kasvatettiin taimia kasvimaalle ja joitain kasveja syötäväksi asti.
Lavamullan ohjeet tiivistetysti: Ei rikkaruohojen juuria, siemeniä eikä kasvitauteja. Kokkareet seulotaan pois. Jos multa on hapanta, lisätään kalkkia (tavoitteena pH 7,0). Jos multa kasataan jo syksyllä, jäätymistä ei tarvitse estää. 3–4 vuotta lavassa käytetty multa viedään avomaalle ja tilalle tuodaan uutta (voi myös uusia osan mullasta vuosittain).
Ei kun multaa hommaamaan, siemenet tulevat pian.