Härkäpavut ovat kerättävissä silloin, kun pavun siemenet ovat pullistuneet täyteen mittaansa palon sisällä. Tunnustele käsin tai avaa ja katso, miltä näyttää. Vähän niin kuin herneenpalot: jos herneet ovat vielä pieniä ja litteitä, ei kannata kerätä, mutta jos ne mukavasti täyttävät palon, niin voi kerätä. Papujen keruuaika ei ole niin tarkka kuin herneiden; ne eivät ylikypsy nopeasti.
Kerää palot kokonaisina, taittamalla alaspäin varresta, ja silvo niistä pavut talteen. Tyhjät palot ovat hyvää kompostiainesta.
Pavut voi syödä heti tai ryöpätä vähässä vedessä, höyrykattilassa tai mehumaijassa muutaman minuutin ajan (niin, että kaikki kuumenevat ja väri vähän muuttuu). Ryöppäyksen jälkeen ne jäähdytetään nopeasti kylmässä vedessä ja pakastetaan.
Pavut voi myös kuivata kuivurissa tai uunin päällä. Kuivaus on pakastamista vaikeampaa, koska pitäisi tietää milloin pavut ovat riittävän kuivia. Jos ne kuivaa kivikoviksi, niiden liotus ruoanlaittoa varten kestää vuorokausia, jos onnistuu sittenkään.
Kerätessä kannattaa jättää joitakin palkoja varsiinsa kasvimaalle tuleentumaan, niin että siemenet valmistuvat itämiskelpoisiksi. Näin saat omaa siementä tuleviksi vuosiksi. Pavut ovat tuleentuneet syksyllä, kun palot jo alkavat mustua tai ovat jo mustia mutteivät vielä homeisia.
Siemeneksi tarkoitetut pavut kuivataan palkoineen kasvikuivurissa tai esim. uunin päällä, alle 40–50 asteessa. Kun palot ovat kuivat ja käpristyneet, ovat siemenetkin kuivuneet. Ne säilyvät useita vuosia kuivassa ja suojassa auringonpaisteelta, esim. paperipussissa tai pahvi- tai muovirasiassa.
Härkäpapureseptejä:
Härkäpapu-falafelit
Härkäpapu-kasviswokki omista kasviksista
Härkäpapupihvit jugurttikastikkeella
Härkäpaputahna leivän päälle
3 vastausta kohteessa Härkäpavun sadonkorjuu