Taimipiiri 3: Valaistusvalistusta

Tällä kertaa taimipiirin teemana oli lisävalaistus, ja lopuksi tehtiin seuraava siementen yhteistilaus. Ensin kuitenkin kerrattiin kylvöasiaa.

Nämä taimet paistattelevat kasviloisteputkien valossa.

Nämä taimet paistattelevat kasviloisteputkien valossa.

Tiivis kylvöohje:

  • Käytä vähäravinteista taimi- ja kylvömultaa, tuhdimpikin kyllä käy.
  • Kostuta kauttaaltaan, mutta älä tihkuvan märäksi.
  • Siemenille noin itsensä verran multaa päälle (elleivät ne ole valossa itäviä, kuten sellerit ja monet kukat – ks. siemenpussin ohje). Isoille enemmänkin.
  • Peitä löyhästi muovilla.
  • Idätys noin 20–25 asteessa, jos sopiva paikka löytyy (lattialämmitys, vesivaraajan tai uunin päällys tms.).
  • Kastele vähän, jos pinta ehtii kuivahtaa ennen itämistä.
  • HETI kun siemenet itävät, siirrä paikkaan, jossa on:
    – mahdollisimman paljon valoa
    – lämpötila 15–20 astetta.
  • Kastele itäneet taimet parin, kolmen päivän välein mielellään astian alaosaan. (Pinta saa välillä kuivahtaakin, kun taimet ovat itäneet.)

Välttämätön valaistus

Tuo ”mahdollisimman paljon valoa” tarkoittaa, että lisävalo on alkukeväästä välttämätöntä pitkän taimikasvatuksen vaativille taimille, esim. chileille, paprikoille ja tomaateille. Päivänvalo on hyvästä mutta ei yksistään riitä edes lähellä ikkunaa.

Taimipiirin vieraileva tähti Veikko Raikari kertoi taimien tarvitseman valon aallonpituuksista ja määrästä sekä erilaisista kaupan ja itse tehtävistä lisävalaisimista.

Itse tehdyn led-valaisimen sinivalkoiset valot.

Itse tehdyn led-valaisimen sinivalkoiset valot.

Kasvit tarvitsevat taimivaiheessa erityisesti sinisävyistä valoa. Led-valoista löytyy sitäkin, ja ledit ovat tehokkaita valon lähteitä.

Ledit muuttavat energiaa lämmöksi vähemmän kuin loisteputket ja huomattavasti vähemmän kuin vanhat hehku- tai purkauslamput. Siksi ledit voi asentaa hyvin lähelle taimia, mikä myöskin lisää valon määrää.

Valotekniset tiedot eivät hevin tartu taimipiirin vetäjän päähän, mutta onneksi ne löytyvät Veikon kirjoituksesta täältä.

Kätevä taimikehikko

Piirissä ihailtiin Veikon itse rakentamaa led-valaisinkehikkoa. Siinä siniset ja valkoiset led-listat on kiinnitetty vuorotellen alumiinilistoihin, jotka lepäävät vapaasti lautakehikon päällä. Ledilistoja ja niihin sopivia virtalähteitä saa edullisesti rautakaupoista.

Itse tehty led-valaisin taimikehikon päällä (tässä ylösalaisin).

Itse tehdyn led-valaisimen virtalähde ja valolistat taimikehikon päällä (tässä ylösalaisin).

Taimien kasvaessa kehikkoa korotetaan lautakerros kerrallaan. Näin valo pysyy aina lähellä taimia ja valaisee niitä voimakkaasti.

Koska konstit ovat monet, on taimipiirin vetäjällä tähän juuri päinvastainen systeemi: Valaisimet lepäävät vanerisen taimilaatikon päällä vakiokorkeudessa, ja taimia lasketaan alemmas sitä mukaa, kun ne kasvavat (niiden alta vähennetään asteittain pahvilaatikoita ym. korokkeita). Valonlähteenä ovat kasveille tarkoitetut loisteputket (kuva jutun alussa).

Katseet kattoon…

Puutarha-, sähkö- ja nettikaupoissa on tarjolla paljon hyviä ja melko kalliita taimivalaisimia. Itse tehty led-valaisin on edullisempi mutta vaatii vähän nikkarointitaitoa.

Edullinen ja kätevä lisävalaistus syntyy myös käytöstä hylätyistä loisteputkivalaisimista, joihin ostetaan kasviloisteputket. Taimipiirin luokkahuoneen katossa bongasimme erittäin sopivan näköisiä valaisimia. Maltoimme kuitenkin jättää ne rauhaan. Toistaiseksi.

Valaisimiahan vaihdetaan erilaisissa remonteissa koko ajan. Kirpputorit ja jätelavat siis erityistarkkailuun!

Vinkkaa muille:
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • RSS
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.