Valoa taimille

Ensimmäiset siemenet heräilevät uunin päällä, ja mielessä pyörii taas jokakeväinen kysymys: mistä hyvää lisävaloa pian esiin kurkistaville taimille? Aurinko ei vielä riitä, kauppapuutarhalta käytettynä ostettu suurpainenatriumlamppu lämmittää liikaa, ja varsinaiset kasvivalot maksavat mansikoita.

Suurpainenatriumlamppu

Kissankestävä taimisuoja ikkunan edessä, lisävalona suurpainenatriumlamppu.

Kasvi vaatii tietynlaisen valospektrin kasvaakseen hyvin: taimivaiheessa enemmän sinistä ja kukintavaiheessa enemmän punaista. Suurpainenatriumlamppu eli ”natikka” hehkuu paljon keltaista ja oranssia valoa, joten tämä osa valosta menee kasvin kannalta hukkaan. 400 watin tehollaan lamppu myös lämmittää taimitilaa liikaa.

Eräs puutarhakaverimme miettii rakentavansa valkoisista, punaisista ja sinisistä led-valoista paneelin, jonka sinistä ja punaista voisi säädellä. Ledit ovat energiatehokkaita, ja nauhoina tai listoina niitä saa kuulemma suhteellisen edullisesti. Odotettavissa on siis kevään uusi hitti, monivärinen taimidisko!

Toinen, mitä voisi kokeilla, on kipaista kirpputorilta loisteputkivalaisimia ja hankkia niihin loisteputkia. Ne eivät paljon lämpene, joten kasvit saavat niiden tehosta enemmän irti valona. Valkoinen valo -loisteputken spektri on kuulemma kasveille parempi kuin päivänvalo-loisteputken, ja niitä saa muutaman euron kappalehintaan. Ja sitten on vielä joitain uusia monimetallilamppuja…

Tämä kevät saattaa meillä mennä vielä ihmetellessä ja entiseen tapaan päivänvalon ja natikan yhdistelmällä:  Lisävalo ikkunan äärellä sijaitsevalle taimitilalle ajastetaan aamuksi ja illaksi ja keskipäivällä pidetään siesta, jota pidennetään auringonvalon lisääntyessä. Ellei sitten vähän diskovaloja ja hevimetallia sekaan…

Seuraamme mielenkiinnolla kaverimme tuotekehittelyä. Olisi myös kiva kuulla, millaista lisävalaistusta teiltä muilta löytyy tähän asiaan.

PS. Valokeskusteluja löytyy myös puutarha.netistä, esim. täältä tai täältä.

Vinkkaa muille:
 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • RSS
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Valoa taimille

 1. Anu sanoo:

  Vai olet sinä jo aloittanut – mitä kylvit näin aikaisin? Minä olen kylvänyt ensimmäiset maaliskuussa ja suurimman osan vasta huhtikuussa. Viime vuosina olen yrittänyt keplotella alkuun ikkunalaudoilla, mutta siinä vaiheessa kun koulittuja taimia alkaa olla paljon, tila loppuu kesken. Säistä riippuen katsotaan, voiko osan jo siirtää ns. viherhuoneeseen, joka on lämmittämätön tila, ja kattokin varjostaa. Aikaisemmin oli aina viritettynä loisteputkisysteemi kellarikerrokseen ns. kodinhoitohuoneeseen, mikä kyllä sinänsä toimii aika hyvin, mutta ahdasta siellä sitten on, ja toisaalta tuntuu hölmöltä pitää taimia keinovalossa pimeässä kellarissa kun päivänvaloakin olisi edes jonkin verran. Viime aikoina on sitten laitettu vain pöydät ”viherhuoneeseen” ja hallan uhatessa kanniskeltu arempia sisälle, auottu väliovia ja lämmitetty puhaltimella. Mutta se on silloin ollut jo huhtikuun loppua – toukokuuta.

  • Auli sanoo:

   Hei! Laitoin tällä kertaa ekaksi juuriselleriä ja paria chiliä. Minulla on tullut kiire lihottaa sellerit syksyisin tarpeeksi pulleroiksi, joten kokeilen nyt varhaiskasvatusta. Chilit laitoin yllytyshulluna, kun kuulin parin muun orivesiläisen jo tammikuussa hoitelevan chilin taimia… Seuraavaksi laitan helmikuussa vielä purjot, jättisipulit, paprikat ja pihvitomaatit, maaliskuussa muut tomaatit, yrtit ja ruusukaalin, huhtikuussa muut kaalit ja maissin ja toukokuussa kurkut ja kurpitsat. Jotenkin näin. Kylvän useat lajit vähän ennen siemenpussin ohjetta, silloin ehtii hyvin uusiakin kylvön, jos se jostain syystä epäonnistuu. Erityisesti tomaatteja haluan saada niin varhain ja paljon, että niitä riittää koko vuodeksi (4 kk tuoreena syötäviksi ja lopun vuotta kellariin purkitettuina). Mutta tämä varhaisuus johtaa tosiaan sitten ylitsepursuaviin ongelmiin tilan ja valon kanssa. Meilläkin on loppukevät yhtä hallasuojausta ja kantamista eestaas sisältä viher- ja kasvihuoneeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.