Esittely

Olen ympäristöjournalisti, luomupuutarhanhoitoa harrastava ahkera kotipuutarhuri ja laiska bloggaaja.

Hyötykasvimaamme on reilun neljän aarin kokoinen ja sijaitsee Orivedellä III-kasvuvyöhykkeellä. Lisäksi viljelyssä on pari aaria marjoja ja hedelmiä, 20 neliön kasvihuone ja 25 neliön viherhuone.

Meillä noudatetaan luomuviljelyn periaatteita: maan hoito, ravinteiden kierrätys, viljelykierto, kestävät lajikkeet, mekaaninen ja biologinen kasvinsuojelu. Pari vuotta sitten siirryttiin kateviljelyyn.

Blogin tarkoitus on vaihtaa kokemuksia ja ajatuksia muiden luonnonmukaista omavaraisviljelyä harrastavien kanssa. Välillä tällä palstalla vierailee myös ”vieraskuokka”.

Naattinet viittaa kasvimaan lisäksi savolaistaustaani. Savolaisten kanssa keskustellessahan vastuu jää lopulta kuulijalle.

Auli KilpeläinenAuli ja pavut - cc seppo.net

Vinkkaa muille:
 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • RSS

16 vastausta kohteessa Esittely

 1. Eve sanoo:

  Hienoa, että aloitat tällaisen!

  Aivan varmaan ”naatimme” tämän lukemisesta ja kommentoinnista aivan siinä kuin sinä (ja mies) ”naatitte” puutarhanhoidosta.

  Onnea puutarhallenne ja sen hoidolle!

 2. Saara Susiluoma sanoo:

  Hei!

  Näyttääpä kivalta ja mielenkiintoiselta blogisi. Mekin täällä Alajärvellä hoivaamme omaa puutarhaamme ja haaveilemme kasvihuoneesta ja muusta lisämukavuudesta. Olenkin kuullut Sarilta ja Jaskalta juttuja teidän viljelyksistä, mutta ehkä me joskus tulisimme niitä ihan itse katsoman. Mutta nyt seuraamme ainakin tätä palstaa ja nappaamme ideoita 🙂 Meillä säilöttiin vasta hyvin vähän omia siemeniä, mutta jotakin kummiskin. Ja hyötykasviyhdistyksen luetteloa olen jo hivenen selannut, kun ehtisi, niin paneutuisin enemmänkin.

  Talviterveisin,
  Saara S.

  • Auli sanoo:

   Kiitos, ja tervetuloa puutarharetkelle keväällä tai kesällä! Sari ja Jaska olivatkin viime kesänä merkittävässä asemassa uuden kasvihuoneen synnytyksessä: pitivät nurkkatolppia pystyssä! Onko teillä muuten kellari? Kellarista laitoin myös kirjoituksen tähän blogiin, kun minusta oli niin mielenkiintoista, miten energiaa ja ravintoarvoja säästävä kellarisäilytys voidaan ottaa huomioon jo koko viljelyprosessissa. Terveisin Auli

 3. kimmoke sanoo:

  vihdoinkin muistin blogin nimen ja pääsin vilkaisemaan. Mukavan leppoista tekstiä tietopaketeilla lannoitettuna. Mainioita lukuvinkkejä nuo mainitsemasi kirjat. Toivottavasti ehdit bloggaamaan myös kevään aikana, hyötypuutarhurin ruuhkahuippuna. Silloin vertaistuki on tarpeen, kun kiukuttelevat siemenet eivät suostu itämään, vaikka kuinka hyysäisi.

  • Auli sanoo:

   Kiva kun ehdit vilkaista ennen chilien itämistä! Tosiaan, kiire voi tulla kevään mittaan, mutta aina tekisi mieli jotain uusiakin opiskella ja kirjoittaa niistä tänne, jos ei muuten niin oman pään selvittämiseksi. Mistähän löytyisi mesenaatteja elättämään täysipäiväisiä (vaan ei -päisiä) puutarhabloggaajia?

 4. Sirje sanoo:

  Minä ehdin vasta nyt tutustua paremmin tähän blogiin. Apua – viherpeukalous iski heti. Mun pitää saada oma kauan kaivattu hyötypuutarha ja pian!!

 5. Hanna Yli-Tepsa sanoo:

  Heippa Auli! Ensin, kiitos hienoista sivuista! Laitoin heti kun olin vähän tutustunut naatti.net -sivuihin, naapurin Paulalle viestin: ”Tässä miesten nettimaailmassa, missä miehemme seuraavat jo uutisetkin netistä, tai ovat jatkuvasti jonkun blogin tai keskustelupalstan kommentteja lukemassa, puhumattakaan facebookista ja muista nettimedioista; nyt olen löytänyt nettisivun, joka voi myös kiinnostaa sinua! Se on Naatti.net!”

  Mulla ja Naapurin Paulalla on vierekkäiset kasvimaapalstat ja samanikäset lapset ja olemme todenneet, että miehet kuluttaa tosi paljon aikaansa erilaisten nettisivujen seuraamiseen, kun itse viihymme mieluummin kasvimaalla. Mutta tällaista nettisivua jaksaisi kyllä lukia ja vaikka kuinka paljon!

  Jokatapauksessa haluaisin lähettää kausireseptin: Hannan naattikeitto

  Hienoa syksyn alkua kaikille viljelijöille!

  T:Hanna Yli-Tepsa

 6. Helena Hirviniemi sanoo:

  Naatitaan, naatitaan!

  Kiitos Aulille mukavista sivuista ja Hannalle osuvista huomioista, sekä mainiosta repepteistä.
  Meillä maa antaa satoa kaikessa runsaudessaan vaikka hoito onkin ollut tänä kesänä aika suurpiirtestä – joskus näinkin. Kellarin hyllyllä nököttää jo purkki ja pullo poikineen, pakastimet hyrisevät piripinnassa. Nyt nautitaan monenkirjavaa omenasatoa, auringonkylläisiä porkkanoita ja koitetaan keksiä käyttöä sylintäyteisille kesäkurpitsoille. Puolet päivästä saattaa hyvinkin raakaravinnolla, jos sattuu olemaan itsekseen kotosalla eikä ole ruuanlaittopaineita.
  Tämä alkusyksy tuppaa vain olemaan aikamoista ruuhkaa kun metsän satokin kypsyy samoihin aikoihin. Mustikat on jo pakkasessa ja puolukoiden kypsymistä odotellaan muutaman pakkasyön jälkeen. Kotitantereelta löytyy kuusenherkkusieniä, keltavalmuskoita ja muuta poimittavaa niin ettei tarvitse mennä pihaa edemmäs sienireisulle, ellei kanttarelleja lasketa.

  Aurinkoisia syyspäiviä Naattinetin lukijoille!

  • Auli sanoo:

   Kiitos Helena viestistä! Tutulta kuulostaa syyskiireet. Tänään käytiin vanhalla puolukkapaikalla, jota joku oli jo harvesteroinut saavikaupalla (sen saattoi päätellä jättimäisistä roskakasoista mättäiden välissä), mutta jämistä keräsimme silti neljä sankoa, talven puolukat. Kellari on vielä lämpimänä ja pakastimet ja jääkaapit pullollaan, joten nyt pitää vähän taiteillla puolukoille jotain säilöntäkonstia. Onneksi eivät ole herkkiä pilaantumaan. Selkeitä syyskelejä ja punaisia puolukoita sinnekin!

 7. Elina Nummi sanoo:

  No jopas oli hauska löytää tämä Aulin blogi, kun etsin netistä, mitä vois tehdä lehtikaalista! Aivan mahtava nimi tämä naattinet, pitänee alkaa seuraamaan, naattinen varmasti kovasti. Tulen joskus tutustumaan sin tiluksiisi, jos kutsutte. Siitä antamastasi taimesta tuli paljon satoa!
  t. Elina

  • Auli sanoo:

   Hei Elina! Naattinet vetää kyllä hirsiä enimmän aikaa ja odottaa satunnaista inspiraatiota. Lehtikaalia söimme vielä viime viikollakin eli joulukuussa: karistin latvatupsusta lumet ja keitin sen kokonaisena suolavedessä isossa kattilassa. Oli hauskan näköinen pöytäkoriste ja hyvän makuinen, kun pakkanen on pyöristänyt maun miedoksi. Tervetuloa tiluksille viljelykautena – tämä on kutsu!

 8. Lentsu sanoo:

  Onpas moninaista puutarhatarinaa 🙂 Naattinet jo uuden kauden suunnittelusta? Minä ainakin. Terkkuja!

  • Auli sanoo:

   Kiitos Lentsu! Joo, tämä on aika on purkkien etsimistä, mullan kanssa sotkemista, taimien koulimista, lisävalojen järjestämistä ja sen ihmettelyä, mihin ne kaikki mahtuvat. Tosi kivaa siis!

 9. Ritva Mikkonen sanoo:

  Hei! Eksyin sivuillesi, kun etsin tietoa ruusupapujen kasvatuksesta. Olen harrastanut niitä jo monta vuotta ja mielelläni kasvattaisin ne omista siemenistä. Kerran sitä kokeilinkin, mutta yksikään ei itänyt. Eli kysymys kuuluu, tarvitsevatko ne kylmäkäsittelyn? Kokeilussani en sitä tehnyt.

  • Auli sanoo:

   Hei Ritva! Omat siemenet tulevat todella paljon edullisemmiksi kuin kaupasta ostetut, joten kannattaa yrittää. Itse en ole niitä kylmäkäsitellyt, ja ne ovat itäneet lähes 100-prosenttisesti, vaikka olisivat muutaman vuoden vanhojakin. Mitähän siemenillesi on käynyt? Onko mahdollista, etteivät ole ihan riittävän tuleentuneet, ennen kuin olet ne korjannut talteen? Ovatko ne isokokoisia, sileän kiiltäviä ja kirkkaan/kirjavan värisiä? Olisiko idätysvaiheessa ollut jotain erikoista, kuivuutta, kylmää tai kuumaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.