Kasvihuone vanhoista ikkunoista

Kaupan ilmoitustaululla oli viesti ”annetaan hyväkuntoisia 60-luvun ikkunoita”. Tästä sukeutui kuukauden mittainen rakennusprojekti, johon tarvittiin ammattimiehiä ja ikkunoiden lisäksi aika paljon muutakin tavaraa. Kuvissa projektin vaiheet alusta loppuun.

Tavoitteena oli 20 neliön kestävä kasvihuone, jossa lasi-ikkunat ovat irrallaan kantavasta puurungosta. Vahva perustus oli tarpeen, koska paikka oli muuten hyvä mutta erittäin routiva. Malli muotoutui saatujen ikkunoiden mukaan. Hinnaksi tuli 4000–5000 euroa. Kasvihuone toimii hyvin ja on kestänyt lukuisia talvia vioittumatta.


Valmis kasvihuone heinäkuussa. Vasemmalla edessä pyramidipaprikaa ja chiliä, takana tomaattia, kurkkua, ruusupapua ja ananaskirsikkaa, oikealla tomaattia.

Kasvihuone_päätyseinät.graffleKasvihuone_pohja.graffle
 Kasvihuone_pitkät_seinät.graffle
Kasvihuone_perustus.graffle

Ulkopuolinen apu: urakoitsija ja pienkaivuri (perustus); kirvesmies työkaluineen (runko); neuvoja ystäväpiirin arkkitehdeiltä ja puusepiltä.

Rakennustarvikkeet:
maanrakennuskangasta; salaojasoraa ja -putkea; hiekkaa; kevytsoraharkkoja; saumalaastia; harjaterästä; bitumihuopaa; lankkua, lautaa, rimaa; kulmarautoja, heloja, lattarautaa; nauloja, ruuveja, niittejä; Uulan homeenestoainetta, petrooliöljymaalia, tervaöljyä; kasvihuonemuovia; vesivaneria.

1. Seinien sijainti merkittiin keppien väliin pingotetuilla naruilla.
2. Kaivuri siirsi ravinteikkaan pintamaan (vanhaa kompostin pohjaa) pressun päälle odottamaan palautusta kasvihuoneeseen. Salaojalle kaivettiin pohjasaveen noin metrin levyinen, puoli metriä syvä ura kasvihuoneen ympärille ja purkuväylä viereiseen pelto-ojaan.
3. Kuoppa verhoiltiin maalajit erillään pitävällä maanrakennuskankaalla, niin että kankaan reunat yltivät kuopan ulkopuolelle.
4. Kuoppaan kipattiin vettä läpäisevää salaojasoraa varovasti, niin ettei pohjakangas rikkoutunut.
5. Salaojaputket asennettiin ohuen sorakerroksen päälle reiätön puoli alaspäin ja kiinnitettiin liitinkappaleilla. Vesivaa’alla tarkistettiin, että putkisto kallistuu joka paikasta kohti pelto-ojaa. Kallistusta korjattiin soralla.
6. Putkisto peiteltiin varovasti salaojasoralla. Soraa lisättiin, salaojien kohdalle sitä tuli noin puolen metrin paksuudelta.
7. Sorapatja tärytettiin tiiviiksi ja kantavaksi konevuokraamon tasotäryttimellä.
8. Sorapatjan päälle asennettiin kerros maanrakennuskangasta, jotta pintamaat eivät valu soran sekaan estämään veden valumista.
9. Hiekasta muotoiltiin ja tampattiin alusta harkkoperustukselle. Varsinaista anturaa (talojen perustuksen leveä, kantava pohjaosa) ei valettu.
10. Kulmat suoristettiin ristimittaamalla. Ensimmäisen harkkokerros ladottiin paikoilleen. Harkkorivien suoruus pituus- ja korkeussuunnassa tarkistettiin laudalla ja vesivaa’alla. Harkkojen paikkaa hienosäädettiin hiekalla.
11. Kaivinkone siirsi ravinteikasta pintamaata sisään kasvualustaksi (helpompaa kuin myöhemmin kottikärryllä).
12. Saumalaasti sekoitettiin veteen ämpäri kerrallaan. Laasti piti levittää nopeasti ennen kuivumista. Ensin tilkittiin harkkojen välit.
13. Harjateräkset asennettiin harkkojen uriin niin, että ne jatkuivat nurkkien yli ja sitoivat nurkkaharkot paikoilleen. Uriin levitettiin saumalaasti ja päälle ladottiin limittäin toinen harkkokerros, jonka päälle taas harjateräkset ja laasti.
14. Harkkoperustuksen ja puurungon väliin laitettiin bitumihuopa. Harkkojen päälle tuli kaksi lankkua, joihin kiinnitettiin kulmaraudoilla ikkunoiden välitolpat. Tolppa koostui kakkosnelosesta ja siihen ruuvatusta, ikkunan pokien väliin jäävästä rimasta (nurkkatolpat ovat erilaiset).
15. Puurunko kattoa vaille valmiina.
16. Ylijääneestä savesta tehtiin kasvihuoneen taakse valli, jonka etelärinteelle kylvettiin niittykukkia ja pohjoisrinteelle apilaa. Vallin suojaksi istutettiin juurtumaan pajuaita.
17. Kattotuolit rakennettiin laudasta mallin mukaan maassa. Ne kiinnitettiin runkoon kulmaraudoilla ja tuettiin toisiinsa pitkillä viistolaudoilla. Kallistuskulma on sama kuin asuintalossa, harjakorkeus vähän alle kolme metriä.
18. Puuosat siveltiin ensin Uula-tuotteen homeenestoaineella ja sitten valkoisella petrooliöljymaalilla (runko) tai Sateenkaarivärien Vanhanajan tervaöljyllä (alin lankku). Puutavara olisi ollut hyvä hankkia ja käsitellä jo etukäteen.
19. Ylijääneet salaojaputket asennettiin käytävän ja kasvipenkin alle lämpöputkiksi. Katonrajaan tulee aurinkotoiminen puhallin, joka työntää kuumaa ilmaa keväällä lämpöputkistoon, kesällä ulos kasvihuoneesta. Käytävän putki ympäröitiin lämpöä varaavilla purkutiilillä ja kivillä.
20. Kun ikkunat oli asennettu, päästiin istuttamaan ensimmäiset tomaatit. Reunassa näkyy kuljetuskehikoista tehty kurkkujen kiipeilyteline.
21. Ikkunat pysyvät paikoillaan välitolppiin ruuvatuilla vesivanerinappuloilla. Kasvihuonemuovi kiinnitettiin kattotuoleihin vesivanerisuikaleilla. Kivijalan ympärys täytettiin lopuksi soralla, vain ylempi harkkokerros jäi näkyviin.
22. Avattaviksi tuuletusaukoiksi saranoitiin oven lisäksi kuusi pienempää ikkunaa (rakennekuvissa keltaiset), ja takapäätyyn laitettiin automaattiluukku. Ovi rakennettiin kevyeksi ja kottikärryn mentäväksi.
23. Käytävän pinta ladottiin ylijääneistä tiilistä, joiden pohja tasoitettiin hiekalla. Vanhoistakin tiilistä saisi kauniin lattian.
                      24. Lopusta maanrakennuskankaasta tehtiin paahdeverho kiinnittämällä se reunasta pitkään puurankaan, joka nostetaan katolle tukien varaan. Verho on kovilla helteillä päällä jatkuvasti. Edessä palsternakka.

 

 

Vinkkaa muille:
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • RSS
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.